Tussen 2008 en 2017 kwamen er gemiddeld 31 mensen per jaar om het leven door een woningbrand. Met rookmelders daalt het risico op dodelijke slachtoffers bij een brand, zo blijkt uit onderzoek van TNO. Reden voor de overheid om rookmelders te verplichten per 1 juli. Wat kan je nog meer doen om jouw woning zo veilig mogelijk te maken?
De meeste slachtoffers van woningbranden vallen in de nacht door het inademen van rook. Als je slaapt werkt je reukzintuig namelijk niet en kun je brand dus ook niet detecteren. Rookmelders hebben die beperking niet en vangen altijd signalen van rook op, zolang de batterij en het apparaat zelf goed werken. Je hoorzintuig werkt overigens in de nacht wel goed en kun je het alarm van de rookmelder opmerken.
Rookmelder verplicht op elke woonetage
Een enkele rookmelder is mogelijk niet afdoende in de meeste woningen. Vanaf juli moet op iedere woonlaag een rookmelder aanwezig zijn in zowel huur- als koopwoningen. Heb je drie woonlagen maar gebruik je de zolder niet als verblijfsfunctie? Dan hoeft daar geen rookmelder geplaatst te worden. Een zolder zonder verblijfsfunctie is bijvoorbeeld een etage waar geen vaste trap naar toe is of waarvan de hoogte onder de 2,1 meter blijft. Een rookmelder is ook verplicht in besloten ruimten waar een vluchtroute doorheen loopt. Denk hierbij aan een gesloten gang die dienst doet als vluchtroute naar de verdieping erboven.
Yorumlar