Wil je geld schenken maar wel controle houden over de bestemming ervan? Met sparen of schenken onder bewind heb je de regie grotendeels zelf in handen. Handig bij schenkingen aan (klein)kinderen of andere ontvangers die je het beheer niet wilt toevertrouwen. Eerder schreven we over de BEM-clausule, waarmee je ook geld kan vastzetten voor je (klein)kinderen. Schenken onder bewind is laagdrempeliger. Geld opnemen kan bijvoorbeeld zonder tussenkomst van een kantonrechter.
Bij sparen of schenken onder bewind beheert niet de ontvanger het geld maar een ander daarvoor aangesteld persoon. In veel gevallen is de schenker meteen ook de beheerder. Deze constructie kan handig zijn wanneer je verwacht dat jouw (klein)kind niet verantwoord met geld om kan gaan. Jij bepaalt namelijk of er geld opgenomen mag worden en voor welke doeleinden het bestemd is.
Sparen met bewindvoering versus BEM-clausule Zowel bij sparen onder bewindvoering als met een BEM-clausule kan de rekeninghouder, zoals een (klein)kind, niet zomaar bij het geld. In tegenstelling tot een BEM-clausule kan de bewindvoerder wel geld opnemen van de spaarrekening, zonder tussenkomst van een kantonrechter. Daarnaast beëindigt de bewindvoering niet automatisch als de rekeninghouder 18 jaar wordt.
Lees het volledige artikel op wegwijs.nl
Comments