Door grote kostenverschillen tussen kopers en huurders is er een tweedeling ontstaan die een goed functionerende huurmarkt belemmert, zo stelt De Nederlandsche Bank (DNB). Om deze tweedeling te verkleinen, verscheen afgelopen week een advies dat de nodige onrust oproept bij huiseigenaren. Als het aan DNB ligt, worden de fiscale voordelen van woningbezitters verder afgebouwd dan nu al het geval is. Een plan dat niet overal in goede aarde valt.
DNB signaleert dat de huurmarkt vastloopt door het karige aanbod en hoge huur. Huurders hebben ook jaarlijks te maken met huurverhogingen en kunnen niet profiteren van de belastingvoordelen die kopers wel hebben. Dit alles zorgt voor een kloof tussen kopers en huurders. De toezichthouder wil deze kloof dichten voor een stabielere woningmarkt.
Kopers bouwen vermogen op, huurders betalen jaarlijks meer huur Kopers kunnen hun hypotheeklasten voor lange tijd vastzetten en de hoogte van de hypotheek is wettelijk begrensd. Huurders in de vrije sector hebben deze ‘bescherming’ niet. Het staat verhuurders vrij om jaarlijks huurverhogingen door te voeren. Zeker in de vrije sector kunnen de huren in een reguliere markt fors stijgen.
Daar komt ook nog eens bij dat je bij de meeste hypotheken verplicht aflost en je dus vermogen opbouwt. Als huurders hetzelfde bedrag - dat kopers opbouwen aan vermogen - opzij zetten, moeten ze hier alsnog meer belasting over betalen. Spaargeld wordt namelijk belast in box drie. De eigen woning valt onder box één, waar de belasting in verhouding lager is.
Lees het volledige artikel op jjmeijer.nl
Comentarios